I    E lÁltalános tudnivalók

 

Kedves Szülők!

Az Önök családja az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező babaúszás programban vehet részt. Csapatunk 1992 ősze óta, Magyarországon az elsők közt kezdett kisbabák úszásával foglalkozni.
Ez az egészségvédelmi program elsősorban azért hasznos, mert a babák edzettségi szintje aktív mozgás hatására nő, ezáltal ellenálló képességük a betegségekkel szemben növekszik, mozgásfejlődésük gyorsabbá válik. Az úszás az előnyös élettani hatások mellett megadja a közös játék és tanulás élményét, amely során a gyermek és a szülő a lehető legjobban megismerhetik egymást, és amely segítséget nyújt ahhoz, hogy a családtagok érzelmileg is közel kerüljenek egymáshoz.
Foglalkozásaink alatt a medencét kizárólag a csecsemők, kisdedek és családtagjaik használhatják. Fontos tudni, hogy egy gyermekkel maximum 2 felnőtt jöhet be a vízbe, amennyiben ezt a résztvevők száma lehetővé teszi. Fontos infó, hogy csoportjaink általában telítettek , 2 felnőtt vízben való részvételére nagyon kicsi az esély!
Ebben az időszakban a legszigorúbb higiéniai és biztonsági előírások mellett arra is ügyelünk, hogy a medence vízében a vegyszerek mennyisége minimális legyen.

A tanfolyamon való részvétel feltételei:

-alaphelyzetben a baba életkora 2-8 hónap között kell hogy legyen a tanfolyam kezdetekor,de nem zárjuk ki az idősebb babákat sem. Ebben az esetben mindenképp egyeztetés szükséges a honlapon megadott mobil számon
– a szervi rendellenességek nem zárják ki a részvételt, de a pontos diagnózist írásban kérjük átadni
– a foglalkozáson részt vevő szülő nem lehet fertőző beteg
– étkezés után 1-1,5 óra teljen el, és ne alvásidőben hozzák a kicsit

Mielőtt gyermeküket a foglalkozásra elhoznák, otthon két teendőjük van:

1. A csecsemő fürdővízét fokozatosan hűtsék napról-napra közelítve az uszoda 30-32 °C fokos vízhőmérsékletéhez. Nem javaslom az uszis kezdést addig, amíg a baba jól nem bírja a 34 fokos fürdővizet!
2. Minden fürdetésnél, mielőtt a fürdetőszert a vízbe tennék, a baba arcára hátulról locsoljanak bő vizet. Ennek hatására a gyermek légzése 2-3mp-re leáll.
A gyakorlat megkezdése előtt mondják neki hangosan az “ ÚSZUNK” vezényszót. EZT A GYAKORLATOT CSAK EGYSZER VÉGEZZÉK NAPONTA!  Csak a 8 hónapnál fiatalabb babákkal csinálják, de ott sem kötelező!!! Videós segítséget találnak a lap aljára görgetve.
Előfordulhat,hogy a levegővételt követően a kisbaba sírni kezd. Nyugtassák meg, majd a fürdetést folytassák a megszokott módon, esetleg meleg víz hozzáadása után, normál hőmérsékletű vízben.

 

Tanfolyamkezdéskor a következő felszerelésre van szükség:

  • combban és derékban szorosra húzható 3 rétegű szövet úszónadrág (megvásárolható a helyszínen). Nem kötelező nálunk megvenni, de ha máshonnan hozzák, akkor is meg kell hogy feleljen a kitételeknek. Az eldobható “vízipelenka” a foglalkozásokon való részvételre nem alkalmas, nem engedélyezte az ANTSZ
  • 2db eldobható pelenka
  • törölköző
  • ajánlott a gyermek valamelyik kedves, vízbe vihető játéka
  • felnőtteknek, illetve a „nagyok” csoportjaiban a gyermekeknek is úszósapkát kell használni

Az öltözőbe órakezdés előtt 10 perccel lehet bemenni, és az óra után 20 perccel el kell hagyni azt. Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a foglalkozáson pontosan jelenjenek meg, mert késés esetén nem vehetnek részt az órán.
Kérjük, hogy gyermeküket lehetőség szerint ne babakocsiban hozzák, mert a kocsikat higiéniai okokból az öltözőbe nem lehet bevinni, öltözőn kívüli őrzésükről pedig nem tudunk gondoskodni!
A babák átöltözéséhez pelenkázót biztosítunk. Szintén lesz lehetőség a gyermekek biztonságos elhelyezésére, amíg a szülők átöltöznek.
A gyermekek egészségének megóvása érdekében a szülőknek kötelező zuhanyozni az óra előtt. Ugyanezért kérjük Önöket, hogy az uszodába lépés előtt ellenőrizzék papucsuk tisztaságát! Piszkos ill. utcai papuccsal ne jöjjenek be a medencetérbe!
A foglalkozásra a babát csak eldobható pelenkában szabad hozni. A piszkos szövetpelenka tárolására semmilyen formában nincs lehetőség!
Amennyiben valamelyik foglalkozásról a baba fertőző betegsége miatt hiányoznak, a következő órára orvosi igazolást kérünk! Erre azért van szükség, hogyha azok sorozatban fordulnának elő, akkor megtehessük a szükséges higiéniai intézkedéseket.

Sopronban egy kísérő jöhet a medence mellé. Ha többen szeretnék megnézni a babát, akkor  ők ezt a lelátóról tehetik meg, de arra van lehetőség, hogy menet közben helyet cseréljenek.

 

 

Nyári tudnivalók, teendők

1.    A babák fürdővizét következetesen tartsátok 30 fokon, és minden fürdésnél továbbra is locsoljátok az arcukat a tanult módon!

2.    Ha módotok van rá, minél többet vigyétek vízbe gyermeketeket, de soha ne engedjétek olyan vízbe, amelynek tisztasága kétséges. Kimondottan ellenjavalltak a strandok és nagy forgalmú uszodák gyermekmedencéi. A természetes vizek közül nem javaslom a Velencei tavat, a Dunát, és általában a nagy forgalmú strandokat.

3.    A gyakorlatokról:

  • Minden olyan gyakorlatot csinálhattok önállóan, amit nálunk is csináltatok, és biztonságosan végre is tudjátok hajtani, de figyeljetek, hogy maximum 30 percet legyetek egyszerre a vízben.
  • Ha a víz 30 foknál hidegebb, akkor a benne töltött időt csökkenteni kell!
  • Ha lehetőségetek van egy nap többször is úszni, akkor az 1 évnél fiatalabb babák mindenképp aludjanak a két úszás közt!
  • Úszógumi és karúszó használatát rendszeresen, állandó jelleggel nem javaslom!
  • Ha a nyaralás alatt más óráin vesztek részt, kérlek, alkalmazkodjatok az ottani oktató kéréseihez! Ne kritizáljatok, hiszen a mi óráink sem sikerülnek mindig tökéletesen!

Ha bármilyen kérdésetek merülne fel a nyári-őszi dolgokkal kapcsolatban, keressetek nyugodtan a honlapon megadott telefonszámon , de inkább az esti órákban; vagy e-mailban,ill. a fb Vizipocok oldalán.

Szeretettel várjuk Önöket és gyermeküket foglalkozásainkon!

Üdvözlettel:                                 

Halászné Czifrik Hajnalka
tanfolyamvezető