Czifrik Hajnalka vagyok.” Vizes pályafutásomat” úszóként kezdtem Mosonmagyaróváron, napjainkban pedig senior versenyzőként folytatom. Eközben pedagógus végzettségem mellé úszás-oktatói oklevelet is szereztem, majd gyermekeim születése után magával ragadott a babaúszás mosolyokkal teli, csodálatos világa.

Sopronban 1992-ben, Magyarországon az elsők között, kezdtem babaúszó foglalkozásokat tartani. A tudást az ország legnagyobb hagyományokkal rendelkező „babaúszó-iskolájában”, Karsay Ferenctől és munkatársaitól kaptam. Alapító tagja vagyok a Bébiúszás –oktatók Első Országos Egyesületének.

A soproni szülők mellett 2005 és 2012 között a kapuvári-, 2008 óta a mosonmagyaróvári-, és 2012 óta a fertőszentmiklósi foglalkozásainkon részt vevők is megtapasztalhatják, hogy a vízben való mozgás hatására babáik kiegyensúlyozottabbá válnak, tüdejük, izomzatuk gyorsabban fejlődik.

Életünkben a szüleink az első „tanítómestereink”. Fontos hatása tehát programunknak, hogy a szülő – gyermek kapcsolat szorosabbá válik, megtanulnak egymásra odafigyelni, egymásban feltétel nélkül megbízni. A vízben önfeledten eltöltött időben az állandóan ismétlődő gyakorlatok, a kulcsszavak, a testbeszéd során a kisbabák megtanulják tudatosan visszatartani a légzésüket.

Célunk nem az úszás tanítása, hiszen az ideg-izom koordináció fejletlensége ezt még nem teszi lehetővé. Azt szeretnénk ha örömmé válna a szabad mozgás, hogy a babák fejlődését pozitív élményekkel segíthessük, s kialakítsuk a rendszeres mozgásra való igényüket.
A programban résztvevő baba annyival lesz egészségesebb nem „úszó” társainál, amennyivel egy sportoló fizikailag jobb állapotban van egy átlagos életmódot folytató felnőttnél.

Szeretnénk kialakítani azt a képességet, hogy a gyerekek legyőzzék a nehézségeket, sõt felülkerekedjenek rajtuk. Szülő és gyermeke tanulja meg tisztelni a víz örömeit és veszélyeit egyaránt, hiszen bolygónk 2/3 -át víz borítja, testünk 87% -át víz alkotja, és valószínű az egyik legfontosabb elem a Földön található élőlények számára.

Szeretettel várok minden érdeklődőt kisbabájával!

Halászné Czifrik Hajnalka
tanfolyamvezető